9 Şubat 2010 Salı

Tarihi Konak Kütüphane Olarak Hizmete Girdi


Bursa'da tarihi mirası ayağa kaldırarak işlevsellik kazandırma çalışmaları kapsamında restore edilen Şehbenderler Konağı, kütüphane olarak hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açıklamasında, kentin en önemli kültürel ziynetlerinden olan Şehbenderler Konağı Kütüphanesi'nin Bursa için önemli bir sivil mimarlık örneği olduğunu söyledi.

Şehbender kelimesinin 'dış temsilci ve konsolos' anlamına geldiğini söyleyen Başkan Altepe, 1989 yılına kadar Feriha Şehbenderler ve 2003 yılına kadar da ailenin yardımcısı Ayşe Hikmet Kılınç tarafından kullanılan konağın, daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından değerlendirildiğini ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, asırlık Şehbenderler Konağı'nın aslına uygun olarak yenilendiğini kaydetti.

Bursa'nın en önemli kültürel mekanlarından olan Şehbenderler Konağı'nın, 19. YY'dan kalma geleneksel Türk evi tarzındaki tarihi mimarisiyle göze çarptığını söyleyen Başkan Altepe, "İbrahimpaşa Mahallesi'nde bulunan, Bursa Kız Anadolu Lisesi ile Erkek Anadolu Lisesi arasında kalan konak, başta çevre okullardaki öğrenciler olmak üzere tüm Bursa'ya kütüphane olarak hizmet verecek. Bursa için çok önemli olan bu nadir yapı, kentin marka okullarının bulunduğu bölgede 09.00 ile 18.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. Murat Aksel'in 40 yıllık birikimi olan 30 bin kitabın hibe edildiği bu tesis, kentin kültürel prestijine de katkı sağlayacak." diye konuştu.

Kent içi ulaşımdan kültürel mirasın ayağa kaldırılmasına kadar her alanda önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Başkan Altepe, şöyle dedi: "Yaşayan bir tarih ve turizm kenti olacak" dediği Bursa'nın tarihi değerlerinin kazandırılmasıyla ilgili 245 projeye start verdiklerini söyledi. Bursa'nın 2300 yıllık surlarından, çarşılara, hanlara ve hamamlara kadar pek çok alanda çalışıldığını ifade eden Başkan Altepe, "Bursa, tarihi ayağa kaldıran büyük projelerle diğer iller tarafından kıskanılır hale geldi. Bu güzel kent ziynetlerinden biri olan Şehbenderler Konağı Kütüphanesi'nin bugünkü durumu bizi onurlandırıyor. Bursa her sokağına ansiklopedi yazılacak bir kent. Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmeliyiz."

Bursa poğaçası ve salep dağıtılan açılışta kitaplarını imzalayan yazarlar Mustafa Armağan ve Beşir Ayvazoğlu da duygusal anlar yaşadı. Beşir Ayvazoğlu, kütüphaneye koleksiyonunu armağan eden Murat Aksel'in babasının da Malik Aksel'in de okumaya ve kitaba değer veren bir insan olduğunu anlatarak, "Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir kadirşinaslıkla bu koleksiyonu tahsis etmesi, övünülecek ve hayran olunacak bir harekettir. Bu mahalleliler çok şanslı." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder