9 Şubat 2010 Salı

Fazıl Say 2010 AKB'den projesini çekti


Fazıl Say, 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'na sunduğu konser projesini, görüşmelerin uzaması nedeniyle geri çekti. Say, "hükümete muhalif olmamın payı olabilir" dedi.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) etkinlikleri kapsamında “Dört Mevsim Dört Konser” adlı bir konser programı ile yer alacaktı. Program kapsamında, Say dışında Borusan Orkestrası’nın ve bir dizi sanatçının da yer alacağı dört büyük konser ve İstanbul’un merkezden uzak semtlerindeki okullarda on ücretsiz resital ve atölye çalışmaları planlanıyordu. Projenin Ajans tarafından değerlendirilmesi ve takvimin kesinleştirilmesi uzun sürdü.

Radikal gazetesinin haberine göre Say, geçen hafta Facebook’taki sayfasına koyduğu bir açıklama ile projenin akıbetinin 2 yıldır açıklığa kavuşturulmadığını, Ajans ile olan 17 randevunun sonuçsuz kaldığını ve bu nedenlerle projeden vazgeçtiklerini duyurdu. Say, “Kağıt üzerinde, ‘istenmedi’, ‘reddedildi’, ‘kabul edilmedi’ gibi sözler yoksa da, iki yıllık bekletilmenin, 17 randevunun sonuçsuz kalmasının, aynı anlama geldiğini hissettim. Yazık. Sanırım ‘hükümete muhalif’ olmanın payı vardır” ifadelerini kullandı.

Say’ın bu sözleri üzerine açıklamada bulunan İstanbul 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, meselenin hükümete muhalif olmakla ilgisinin olmadığını, mali konularda anlaşamadıklarını öne sürdü. Avdagiç, “Başlangıçta 4 konser olması planlanan organizasyon için 1.2 milyon euro’luk bir bütçe sundular. Biz de konser sayısını ikiye indirerek; 238.095 euro kaşe bedeli ödeyebileceğimizi ifade ettik. Bu rakamı yeterli bulmadılar, konu farklı mecralara çekildi. Yoksa biz ilk günden açık yüreklilikle kendileriyle bu işi yapamayacağımızı söyleyecek kadar cesarete sahibiz” dedi.

Say’ın menajeri ve projenin koordinatörü Kadir Dursun ise, Fazıl Say’ın alacağı parayı bile bilmediğini, ama projenin bir türlü açıklık kazanmamasına tepki gösterdiğini söyledi. Avdagiç’in telaffuz ettiği rakamlar hakkında da bir açıklama yapan Dursun, Ajansa başlangıçta sundukları 4 konserlik proje için 1,2 milyon euro’luk bütçe istediklerini, daha sonra konser sayısı 2’ye indirilince Ajansa 316.756 euro’luk bir bütçe sunduklarını, Ajansın ise 238.095 euro teklif ettiğini belirtti. Dursun, devlete ödenen vergiler düşünce projeye 161.420 euro kaldığını, 100 bin euro Borusan Orkestrası’na ödenince projedeki Fazıl Say dahil altı sanatçıya 61.420 euro kaldığını ve bu para ile Fazıl Say ücret almasa bile şef ve diğer sanatçıların masraflarının karşılanamayacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder