2 Mart 2010 Salı

Caz Festivali Bugün Başlıyor

Adnan Saygun Sanat Merkezi, dünyaca ünlü sanatçıları 17. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde ağırlayacak. 17 Mart’a kadar sürecek festivale Avrupalı sanatçılarından büyük destek var.
AHMED Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), 17. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında dünyaca ünlü isimleri ağırlayacak. İKSEV’in düzenlediği festivale, Büyükşehir Belediyesi’nin dışında İtalyan, Fransız, Alman ve Avusturyalılar da destek veriyor.

Yedi konser bir gösteri

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve açıldığı Aralık 2008’den bu yana İzmir’in kültür-sanat yaşamına önemli bir canlılık getiren Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), şimdi İzmir Avrupa Caz Festivali’ne hazırlanıyor. Yedi konser, bir gösteri, bir seminer, atölye çalışması ve sergiden oluşacak olan Festival, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, İzmir İtalyan Konsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü- İzmir ve Avusturya Kültür Ofisi işbirliğiyle yapılacak.

Muhteşem açılış

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından bugün başlayıp-17 Mart’ta sona erecek 17. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin açılışı dünyanın sayılı koreograflarından ünlü Flamenko dansçısı Antonio Najarro ve Dans Topluluğu tarafından “Jazzing Flamenco” ile yapılacak.

SERGİ VE SEMİNERLER

17. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında düzenlenecek sergi de, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirliler ile buluşacak. Festival sonuna kadar açık kalacak olan “8. Caz Afiş Yarışması” kapsamında sergilenmeye değer bulunan 23 afiş, 17 Mart’a kadar AASSM’de gezilebilecek. Yarışmaya katılan 135 afiş arasından Sinan Kapçak’ın çalışması birinci seçilmişti. Festival kapsamında düzenlenecek olan seminer ise 5 Mart 2010 Cuma günü saat 19.00’da İKSEV Salonu’nda yapılacak.

FESTİVAL PROGRAMI

- 2-17 Mart: 8’inci Caz Festivali Afiş Yarışması Sergisi

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM)

- Bugün / 20.30 Açılış Gösterisi (AASSM Büyük Salon)

“JAZZING FLAMENCO”ANTONIO NAJARRO DANS TOPLULUĞU

- 4 Mart Perşembe / 20.30 (AASSM Küçük Salon) “On The Road To Damascus”

LUIGI CAMPOCCIA QUARTET feat. ÖNDER FOCAN & ŞENOL FİLİZ Luigi Campoccia, piyano / Daniele Malvisi, tenor ve soprano saksofon / Rossano Gasperini, bas / Paolo Corsi, davul ve perküsyon / Önder Focan, gitar / A.Senol Filiz, ney

- 5 Mart, Cuma / 19.00 (İKSEV Salonu) Seminer: “100 YILLARA DJANGO REINHARDT”

Konuşmacı: Francesco Martinelli, caz tarihçisi

- 7 Mart, Pazar / 20.30 (AASSM Küçük Salon) AÇIK CAZ ORKESTRASI Final Konseri

- 9 Mart, Salı / 20.30 (AASSM Küçük Salon) LAIA GENC- LIAISON TONIQUE 5 Daniel Casimir, trombon / Alban Darche, saksofon / Laia Genc, piyano / Sebastian Gramss, bas / Nils Tegen, davul

- 10 Mart, Çarşamba / 20.30 (AASSM Küçük Salon) MATTHIAS SCHRIEFL 6, ALPS & JAZZ Niels Klein, klarinet, saksofon / Florian Trübsbach, obua, klarinet, piccolo flüt, saksofon / Federico Aluffi, fagot, tenor saksofon / Jeffrey A. “Jam” McGuire, korno / Peter Heidl, flüt, tenor saksofon / Matthias Schriefl, trompet, flugelhorn, sousaphone

- 13 Mart, Cumartesi / 20.30 (ASSM Küçük Salon) ANDY MANNDORFF TRIO Andy Manndorff, gitar / Achim Tang, bas / Reinhardt Winkler, davul

- 15 Mart, Pazartesi/ 20.30 (AASSM Küçük Salon) JEFF GIANSILY QUARTET Jef Giansily, piyano / Engin Recepoğulları, saksofon / Kağan Yıldız, bas / Ferit Odman, davul

- 17 Mart, Çarşamba / 20.30 (AASSM Büyük Salon) FATIMA SPAR AND THE FREEDOM FRIES

Fatima Spar, vokal / Alexandar Wladigeroff, trompet / Andrej Prozorov, saksofon / Milos Todorovski, akordeon / Florian Wagner, gitar / Philipp Moosbrugger, bas / Erwin Schober, davul

USTALARIN KONSERi

Festival kapsamında Luigi Campoccia, Daniele Malvisi, Rossano Gasperini ve Paolo Corsi’den oluşan Luigi Campoccia Quartet; 5, 6 ve 7 Mart günleri genç cazcılarla atölye çalışması yapacak. Bu çalışmalara katılan iki genç sanatçı burslu olarak İtalya’daki Uluslararası Siena Ustalık Sınıfları’na katılma hakkı kazanacak. Açık Caz Atölyesi’ne katılan tüm öğrenciler, 7 Mart 2010 Pazar günü saat 20.30’da AASSM Küçük Salon’da ustalarıyla birlikte konser verecekler. Konser, ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Bizans Sergisi ile Geçmişe Yolculuk

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen "Bizans - ihtişam ve Günlük Yaşam" adlı sergide, hem imparatorluğun ihtişamlı geçmişi hem de günlük yaşama ilişkin ayrıntılar sergileniyor.

Pek çok ülkede bulunan müzelerde, Bizans imparatorluğu ile ilgili sayısız eseri görmek mümkün. Ancak bunlar çoğunlukla imparatorluğun ihtişamını gösteren mücevher, fildişi işçiliği ve mozaik gibi eserleri içeriyor. Bonn'daki Federal Almanya Sanat ve Sergi Merkezi Bundeskunsthalle'de, Bizans imparatorluğu'nun tarihine derin bir bakış açısı sunan yeni bir sergi açıldı. "Bizans – ihtişam ve Günlük Yaşam" adlı sergide, çoğu müzenin aksine, Bizanslıların günlük yaşamına dair ayrıntılı bilgi edinmek de mümkün. 600'den fazla sanat eseri, kısa film çalışması ve mimarî eserin yer aldığı sergi, 13 Haziran'a kadar açık kalacak. Sergi Müdürü Katharina Chrubasik, ayrıntıları Deutsche Welle

Serginin hedefleri

Bizans imparatorluğu, inşa ettiği görkemli yapıların yanı sıra bıraktığı sanat eserleriyle de özellikle sanat tarihi açısından çok önemli bir uygarlık. imparatorluğun yıkılmasının üzerinden tam 567 yıl geçti ancak izleri hâlâ yaşıyor. Günümüzde, Ortodoks kilisesi, adalet sistemi, arkeoloji ve güzel sanatlarda Bizans imparatorluğu'nun mirasını görmek mümkün.

"Bizans – ihtişam ve Günlük Yaşam" adlı sergide de imparatorluğun toplumsal ve kültürel yaşamına ışık tutulmaya çalışılıyor. Sergi Müdürü Katharina Chrubasik, sergiyle ilgili hedeflerini şöyle açıkladı:

"Öncelikle insanlara Bizans imparatorluğu'nun ne boyutta gelişmiş olduğunu göstermek istedik. Ayrıca daha önceki sergilerde sıklıkla gösterildiği gibi her şeyin ihtişam, altın ve fildişinden ibaret olmadığını vurgulayıp, insanları dönemin günlük yaşamına biraz daha yakınlaştırmaya çalıştık."

Hazırlık aşaması dört yıl sürdü

Sergi için dört yıldan uzun bir süre çalıştıklarını kaydeden Chrubasik, aralarında Fransa'daki Louvre Müzesi ve British Museum'un da yer aldığı dünya genelindeki pek çok müze ve sanat merkeziyle ülkeyi ziyaret ettiklerini söyledi:

"Hazırlık aşaması, toplamda 4 yıl aldı. Önce serginin konseptini hazırladık. Daha sonra ziyaretler başladı. Tüm ülkeleri dolaştık. Son iki yıl içinde de burada Federal Almanya Sanat ve Sergi Merkezi'nde organizasyonun tüm hazırlığı için çalıştık. Bizans yaşamının iki yönünü de yani hem ihtişam ve şaşaasını hem de günlük yaşamını içeren bir sergi hazırlamaya çalıştık."

600'den fazla eser

Bundeskunsthalle'de 600'ü aşkın eseri görmek mümkün. 527-565 yılları arasında imparatorluk'un en parlak dönemi olan ı. Jüstinyen döneminden istanbul'un 1204 yılında Haçlılar tarafından talan edildiği döneme kadar olan eserler, serginin merkezini oluşturuyor. Chrubasik, eserler hakkında şu ayrıntıları veriyor:

"Heykeller, mimari eserlerin bir bölümü, fildişi eserleri, mücevher; istanbul ve Bizans imparatorluğu'nun ihtişamı ile bağdaştırabileceğiniz her şeyi görmeniz mümkün. Ama aynı zamanda kilden yapılmış kap kacak ve normal insanların giydikleri giysiler gibi sıradan günlük yaşama ait parçalar da var."

Kısa filmler hazırladı

Hazırlanan bilgisayar tasarımlarını ya da kısa filmleri izleyerek, Bizans imparatorluğu'nun toplumsal ve kültürel yaşamıyla ilgili daha kapsamlı bilgi edinmek de mümkün. Öte yandan sergi, belirli tematik başlıklara ayrılmış. Farklı isimlerle adlandırılan odalarda, imparatorluk yaşamı, kültürü ve dini rituallere ilişkin bilgi edinilebilir. Örneğin, istanbul'dan başlayıp, Sina Dağı'ndaki Katharina Manastırı ve Suriye'deki Saint Simeon Kilisesi'ne geçerek dini yaşama, Efes'in sergilendiği odada günlük yaşam ve Yunanistan'ın Monemvasai bölgesinin sergilendiği odada da imparatorluğun askerî gücüne ilişkin ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Doğu Roma imparatorluğu olarak da adlandırılan Bizans imparatorluğu, bin yılı aşkın bir tarihe sahip. Bizans imparatorluğu, Roma imparatorluğu'nun 395 yılında Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasının ardından ortaya çıktı. Aslında Roma imparatoru ı. Konstantin'in 324 yılında imparatorluk başkentini istanbul'a taşımasıyla Bizans imparatorluğu'nun ilk temelleri de atılmıştı. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında istanbul'u fethetmesiyle Bizans imparatorluğu yıkıldı.

Doğu-Batı sentezi

Bizans sanatında Doğu-Batı uygarlıklarının bir bileşimini görmek mümkün. Bizans sanatı daha çok Eski Yunan ve Roma sanatına dayansa da Mısır, iran ve Suriye gibi doğu ülkelerinin kültürlerinden de büyük ölçüde etkilenilmişti. Başkent istanbul, inşa edilen kiliseler, saray, sur ve dikilitaşlarla imparatorluğun en önemli sanat ve kültür merkeziydi. Serginin küratörü Falko Daim de istanbul'u "Ortaçağ'ın New York'u" olarak adlandırdı. Öte yandan, Bizans imparatorluğu, minyatür çalışmaları, fildişi işçiliği, duvar resimleri ve mozaikleriyle de dikkat çekiyor. imparatorluk, 1204 yılında Haçlıların istanbul'u ele geçirip yağmalamasına dek bu kültür ve sanat merkezi özelliğini korudu.

Tiyatrolar Nesin'e !


Zonguldak’ta biraraya gelen çeşitli örgütler “Tiyatrolar Nesin'e” başlığıyla yaptıkları etkinliklerle Nesin Vakfı’na destek olacaklar.

Zonguldak’ta önümüzdeki hafta boyunca gerçekleştirelecek tiyatro gösterimlerinin gelirleri geçtiğimiz aylarda Marmara Bölgesi’nde yaşanan selde büyük zarar gören Nesin Vakfı’na bağışlanacak.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Zonguldak Temsilciliği, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, Eğitim Sen, Çağdaş Hasat ve Demokrasi Platformu ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki hafta içerisinde Zonguldak’ta gerçekleşecek çeşitli tiyatroların Nesin Vakfı için sahneye çıkacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, sel felaketinde zarar gören yerlerden birisinin de Aziz Nesin Vakfı olduğu hatırlatılırken şu sözlere yer verildi: “Yıllardır kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklara kapılarını, olanakları dahilinde sonuna kadar açan Nesin Vakfı sel felaketinden kalma yaralarını hala tam olarak saramamış, vakıf bünyesinde bulunan bir çok çocuk bu süre zarfında vakıf dışında yerlere yerleştirilmiştir. Zonguldak'taki sol, sosyalist, emek ve demokrasi güçleri olarak Aziz Nesin'in bizlere bırakmış olduğu bu mirasa sahip çıkmayı zorunluluk olarak görüyor ve bu eksende Nesin Vakfı'na mütevazi bir destek sunmak için yaklaşık 2 ay önce başlatılan çalışmalar sonucu gerçekleşecek tiyatro ve panel etkinliklerinin 1 Mart 2010 tarihinde başlayacağını duyuruyoruz.”

Vakıf Aziz Nesin’in mirası
Açıklamada Nesin Vakfı’nın Aziz Nesin'in bu ülke topraklarına bıraktığı mirasın yalnızca bir parçası olduğu ifade edilirken, “Aziz Nesin yaşamı boyunca ilericiliği, bağımsızlıkçılığı, yurtseverliği, emekçi halka karşı sorumluluğu aydın onurunun bir parçası olarak gören ve yaşadığı topraklara derin izler bırakan bir sanatçıdır” denildi. Tiyatro gösterimlerini düzenleyen örgütler, Aziz Nesin’in Türkiyede gericiliğin ve liberalizmin en çok baskı ve kusatma içine andığı bir aydın kuşağının parçası olduğu ve bu baskıların ve kuşatmaların bulunduğu topraklara karşı daha fazla sorumluluk duymasına ve daha fazla üretmesine yol açmış bir aydınımız olduğunu kaydetti. Açıklamada Aziz Nesin’in bu çemberin dışına ınatçılığıyla ve yaşadığı topraklara daha fazla kök salarak çıktığını, Türkiye'de aydın kimliğine bu eksenden tersine dönülemeyecek katkı sunduğu ifade edildi.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Zonguldak Temsilciliği, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, Eğitim Sen, Çağdaş Hasat ve Demokrasi Platformu ortak açıklamasını, “Aziz Nesin'in bıraktığı ‘bütün bir mirasa’ sahip çıkmak bu gün bizlere bıraktığı vakfı korumakla birlikte, başta TEKEL işçileri olmak üzere hakları gaspedilen ve bu gaspa karşı çıkan bütün emekçilerin mücadelelerine sahip çıkmak ve bunu ülke çıkarı olarak görmektir, bu mirasa sahip çıkmak gericikle karanlığa götürülen bir ülkede aydınlanmacılığın umudu olmaktır diyoruz ve tüm Zonguldak halkını ‘tiyatrolar Nesin'e’ adlı tiyatro ve panel etkinliklerine davet ediyoruz” sözleriyle bitirdi.

Etkinlik Programı
1 Mart Pazartesi (Tiyatro)
Artiz Mektebi Yaz: Müjdat GEZEN-Kandemir KONDUK Yön: Acar ÇAKMAKÇILAR
Yer: BKM Saat: 20.00

2 Mart Salı (Tiyatro)

Gecenin Kulları Yaz: Dinçer SÜMER Yön: Harun KARTOĞLU
Yer: BKM Saat: 20.00

3 Mart Çarşamba (Tiyatro)

Dullar Yaz: Fritzger KUSZ Yön: Fedai Madan
Yer: BKM Saat: 20.00

6 Mart Cumartesi (Panel)
Aziz Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu
Şair-Yazar Osman Günay
Şair-Yazar Müslüm Kabadayı
Yer: TMMOB Maden Mühendisleri Odası Saat: 15.00