15 Şubat 2010 Pazartesi

"İbni Haldun" Üzerine Yeni Bir Çalışma


Alternatif Politikalar Merkezi (APM) "İbni Haldun-Hayatı ve Eserleri Üzerine Düşünceler" adlı araştırma kitabını yayınladı.
Prof. Dr. Fuat Andıç, Prof. Dr. Süphan Andıç ve Prof. Dr. Mustafa Koçak'ın kaleme aldığı APM'nin yeni kitabıyla, İbni Haldun'un düşüncelerinin günümüz siyasetine ışık tutmasını amaçlanıyor. APM Başkanı Dr. Mahmut Koçak, kitabın sunuş yazısında, okuyucuya sunulan "İbni Haldun, Hayatı ve Eserleri Üzerine Düşünceler" adlı kitabın, tarihe mal olmuş ve dünya kültürüne büyük katkılar sağlamış bulunan düşünür ve yazarları Türkiye'ye tanıtma çabasının bir sonucu olduğunu belirtiyor. İbni Haldun'un on dördüncü yüzyılda yaşamış bir sosyal bilimci olduğunu, Avrupa'nın böyle bir sosyal bilimcinin gelmesini çok daha uzun yıllar beklediğini ifade eden Koçak şöyle devam diyor:
"İbni Haldun, kendisine yabancı olan çevrelere "Doğu'nun Machivelli'si-Montesquieu'sü" olarak takdim edilir. Bu Avrupa-merkezci takdim, İbni Haldun'u yücelttiği gibi, göreli olarak onu küçümsemektedir de. Çünkü aksini söylemek, yani Machievelli-Montesquieu için "Batı'nın İbni Haldunları' demek de pekala mümkündür. Bu iki takdim, anılan düşünürlere nereden baktığınız ile alakalıdır. Bu bağlamda birinci takdim, bir Batılı için kabul edilebilir bir tanımdır. Ancak bunun bir Doğulu tarafından kullanılması trajik ve fakat somut gerçekliği yansıtan bir durumdur."

İbni Haldun isminin APM için bilinçli bir tercih olduğunu vurgulayan Koçak, "Çünkü içinde yaşadığımız toplumun değer ve düşüncelerini çok önemsiyor ve kötü bir kopyacılıktansa, kendi gerçeğimizle geleceği kucaklamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle anılan eserin inancımızı paylaşan her kesimden herkese yararlı olmasını umuyoruz" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder