23 Şubat 2010 Salı

Antalya Devlet Opera Ve Balesinden Egzotik Bir Öykü: "La Bayadère Balesi"

Antalya Devlet Opera ve Balesi, klasik bale repertuarının baş yapıtlarından müziğini Minkus'un bestelediği Petipa'nın koreografisini yaptığı La Bayadère Balesi'nin galasını bugün saat 20.00'da Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriyor.

Eser ilk olarak 4 Şubat 1877'de St. Petersburg'da sahnelenmiş olup popülerliğini ve etkisini kaybetmeden günümüze kadar gelmiş ve birçok ünlü bale topluluğu tarafından sahnelenmiş.19. yüzyılın Romantik ve dramatik hayal gücünü yansıtması bakımından dönemin en önemli prodüksiyonu olarak kabul edilen eser günümüzde de hala aynı heyecan verici etkisini koruyor.Eser romantik dönemin en tipik özelliği olan egzotik yerleri ele alması bakımından da seyircisini ilk andan itibaren etkisi altına alıyor. La Bayadère'nin zengin ve gösterişli atmosferi hem dekora hem de kostümlere yansıyor. Eseri cazip kılan konusu olduğu kadar aynı zamanda müziğindeki dramatik yapı.

İlk kez Antalyalı sanatseverlerle buluşacak olan La Bayadère'in orkestra şefi Hakan Kalkan, eseri sahneye koyan Natalia Arobelidze. Dekor ve kostüm Osman Şengezer imzasını taşıyor. Işık tasarımı ise Mustafa Eskiye ait.

Nikiya'yı Müge Öğüt; Solor'u Tolga Burçak; Gamzatti'yi Gülçin Gökçebağoğlu,; Brahmin'i Cem Kaytmaz; Raja'yı Cenk Şahinalp, Fakir'i Gabriel Gogua canlandırıyor.

Eserin Konusu

Eser efsanevi Hindistan'da geçer. Bayadère yani tapınak dansçısı olan Nikiya, soylu savaşçı Solor'a aşıktır. Ancak, Rajah kızı Gamzatti'nin Solor'la evlenmesine karar vermiştir.Gamzatti'nin güzelliğiyle büyülenen Solor Nikiya'ya verdiği sözleri unutur. Rajah Nikiya ve Solor'un aşkını Nikiya'ya aşık olan Yüce Brahmin'den öğrendiğinde tapınak dansçısını öldürtmeye karar verir.Gamzatti Solor'dan vazgeçmesi için Nikiya'yı ikna etmeye çalışır, fakat Nikiya bunu reddederek prensese saldırır, böylece prenses de bayadère'in öldürülmesi gerektiğine kanaat getirir.Nikiya Gamzatti ve Solor'un nişan töreninde danseder. Rajah ve Gamzatti tarafından gönderilen çiçek sepetine saklanmış zehirli bir yılan tarafından sokulur. Dansçı, Tanrıların lanetini, ölümünden sorumlu olanların üzerine çağırarak ölür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder